С многообразие от празнични прояви Културно-информационен център  "Безистен“  ще отбележи своята девета годишнина на 19 септември.

Акцент в празничната програма ще бъде концертът на певеца Ивайло Колев, прославил Ямбол в първия риалити формат в България "Стар Академи“. Той ще зарадва своите съграждани с впечатляващ концерт-спектакъл "Save The Last Dance“ ("Запази последния танц“) на 19 септември от 20:00 ч. на открита сцена "Безистен“.

На сцената са поканени да участват популярни ямболски музиканти, а допълнително украшение към събитието ще бъдат атрактивните момичета от балет "Дежа Вю“, дългогодишни партньори на Ивайло в съвместните им спектакли. За концерта си в Ямбол Ивайло Колев е подготвил най-доброто от  авторския си репертоар в допълнение с композиции от най-доброто от световния суинг, поп-джаз и рокендрол.

С творчески занимания на открито ще бъде наситено пространството около Безистена в късния следобед на празничния 19 септември. В часовете от 17:30 до 19:30 ч. желаещите могат да се включат в ателието на ямболския художник Цветан Казанджиев и работилниците на Народно читалище "Зора-1945“ и Общински детски комплекс.

За празника си Безистенът ще посрещне и гостуваща интерактивна изложба с добавена реалност "Оживелите нашенци“ на Литературно-художествен музей "Чудомир“, която ще остане в Ямбол до 4 ноември.

С помощта на специално разработено мобилно риложение за добавена реалност 20 картини на писателя и художник Димитър Чорбаджийски - Чудомир "проговорят“ за посетителите, като представят изобразените герои в характерни за тях ситуации, монолози и диалози от разказите и анекдотите му. Целта е да се достигне до по-младата аудитория, която всекидневно използва за комуникация дигитални устройства и по този нетрадиционен начин да се докосне до  творчеството и личността на Чудомир. Емоцията да се свърже образа от картината с възникнали забавни ситуации, дава възможност на посетителите да се запознаят с Чудомировите герои, пренасяйки ги в характерния за годините  бит с как Сийка, бай Симо, бай Миле-Пилето, Цанко Барабанчика, Ильо Пантата, Кекердека и още много "оживели нашенци“.

Смарт-приложението CHUDOMIR, което пресъздава картините като звукови файлове, може да бъде използвано не само в музея, а и навсякъде, където има визуализирана някоя от подбраните от екипа на музея 20 картини с герои  на Чудомир.

Празникът на Безистена ще премине под знака на Европейските дни на наследството.