С проучване на средновековен некропол започна археологическото лято в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. Обектът се намира в източното подградие на крепостта Ряховец.

Археолозите припомнят, че той бе открит случайно през 2021 година при изкопни дейности за рекултивация на депото за битови отпадъци. Част от него е проучена в периода 2021-2023 година от екип с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – Велико Търново) и зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица), като теренните проучвания са финансирани от Община Горна Оряховица.

До момента са разкрити дванадесет гроба от ХIII век с практики, отклоняващи се от християнския погребален обред, както и около петдесет средновековни археологически структури – полувкопани жилища, наземни постройки, каменни кръгови структури, огнища и ями с животински кости от говеда и цели черепи на коне и крава.

И през този сезон за разкопките бе отпуснато финансиране в размер 25 000 лева, като парите идват от Община Горна Оряховица. През това лято ще продължи проучването на намерените структури, като се очаква да бъдат разкрити и нови.

В края на лятото се предвижда да започнат и редовните археологически проучвания на крепост Ряховец. За тях Община Горна Оряховица е осигурила бюджет от  15 000 лева. Също така Исторически музей – Горна Оряховица кандидатства за финансиране от Министерство на културата с два подадени проекта през 2024 година – за археологически разкопки и теренна консервация на Ряховец, и за теренни археологически издирвания северно от крепостта. Проектите преминаха успешно през първия административен етап, като се очаква в най-скоро време да стане ясно дали получават необходимата оценка и финансиране. Ако получат одобрение, заложените археологически дейности ще бъдат реализиране през месеците септември,  октомври и ноември.