Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще звучи във вторник, 2 юли, от 20:30 часа на сцената на Летен театър – Бургас във "Виенска кръв“.

Историята, която ще бъде разказана чрез средствата на атрактивното и грабващо сетивата оперетно изкуство, е класическа – изневяра, поредица от интриги, забавни разминавания, обрати в сюжетното развитие, ситуации, изпълнени със закачки и свеж хумор, и, разбира се – великолепие от музикални и визуални послания. Освен бляскавата и обичана от всички поколения музика на Щраус, която е не само популярно звучаща, но и носи финес, нагласи за грабване на радостите в живота и превръщането им в перманентно щастие, постановката на "Виенска кръв“ е атрактивна и като сценично оформление и костюми – те ще пренесат публиката на аристократичен бал в имение във Виена в средата на XIX век. Публиката несъмнено ще се потопи в изисканата атмосфера на светското виенско общество – с помпозни балове, пикантни интриги и несравним вкус към житейските удоволствия. 

Всеизвестен е фактът, че оперетното изкуство е сложно и изисква комплексни качества у певците – не само гласови възможности, а и адекватно поведение на сцената, артистичност, хореографски умения и... щипка от невидимата субстанция, без която не може да се роди нито един качествен спектакъл – безспорен талант и желание да се твори изкуство.

Допълнителен бонус за зрителите е фактът, че представлението се изпълнява на български език. Спектакълът е изпълнен със съдържание, подплатена емоция и професионално издържан – от всяка гледна точка. 

Бургаските музикални празници на името на световноизвестния български диригент, родом от Бургас – Емил Чакъров, са един от акцентите в богатата лятна културна програма на крайморския ни град. Летният музикален фестивал се осъществява за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Бургас. Призът на името на маестро Емил Чакъров е учреден през 2011 година, като първият носител на признанието е Минчо Минчев – цигулар със световна кариера, когото кметът на Община – г-н Димитър Николов, награди с високото отличие "Ключът от кулата на Бургас“ по повод 70-годишнината на големия български музикант – по време на концерта му с Людмил Ангелов – изтъкнат български пианист, в залата на Бургаската опера – през м. октомври 2020 г.

През всяка една от годините – досега, наградата "Емил Чакъров“ е присъждана на заслужили личности в областта на музикално-сценичното изкуство. Тазгодишното издание на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“ ще бъде открито на 2 юли от 20:30 ч. с оперетата "Виенска кръв“ и ще бъде закрито на 30 август от 20:00 часа със спектакъла на мюзикъла от Фредерик Лоу по режисура на доц. д-р Александър Текелиев "Моята прекрасна лейди“, чиято премиера ще бъде на 2 август от 21 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Подробности за лятната програма на Държавна опера – Бургас може да видите в официалния сайт на Операта.

Билети за събитията – на касата на Операта, каса "Часовника“/работи и в събота/, каса на Магазия 1 на Морска гара /за концертите от програмата "Купон на Острова“/, както и в мрежите на Gravo и Eventim.