С интересна програма тази година отбелязват Архангеловден – празник на село Преславен, предаде репортер на "Фокус". От понеделник започнаха празничните събития, като част от тях са посветени на 115 години от създаването на НЧ "Димитър Наумов – 1908“ и 35 години от сформирането на пенсионерския клуб в селото "Доньо Пехливанов“.  На 6 ноември, в залата на кметството в старозагорското село, бе открита фотографска изложба, която показва "Кметовете на Преславен през годините от 1885 до днес“, а малко по-късно се проведе срещата с твореца Георги Георгиев и неговата първа стихосбирка "Вяра и въглени“. Вторник предложи на жителите и гостите на Преславен среща със старозагорски поети в залата на читалището.

Празничният за преславенци 8 ноември започна с литургия в храм "Св. Архангел Михаил“, а след нея бяха поднесени цветя в знак на почит пред героите, загинали във войните. От 11.00 часа, в залата на читалището, бяха отбелязани двете годишнини, съпътстващи Архангеловден. Представена бе мултимедийна презентация "За моето читалище с любов“ и награждаване на заслужили читалищни деятели, самодейци и читатели. От 12.00 часа на беседката в читалищния парк, децата от ОУ "Бойчо Русев“ посрещнаха БФЛИО "Поп Минчо Кънчев“ – Стара Загора за "Урок по родолюбие“.

В съботния ден – 11 ноември, тържествата започват отново в 11.00 часа с музикално-хумористична пиеса "Сбор в Преславен – свято нещо е курбана“. Участие в нея ще вземат преславенци от ЖПГ "росна китка“, МФГ "Жътвари“ и ДГ "Росна китчица“. По обед, центъра на селото ще огласят с български ритми ДТС "Настроение“ – Стара Загора и оркестър "Стара Загора“.

През празничната седмица има предвидени и други изложби, а в събота гостите на Преславен ще наблюдават хайдушка възстановка и демонстрация на калайдисване.