С премиерата на спектакъла "Дон Кихот и Дон Санчо" в Стара Загора ще отбележат 60-годишнината на Ивелин Керанов, предаде репортер на "Фокус". Представлението на режисьора Юрий Дачев е по мотиви от романа “Дон Кихот де Ла Манча" от Мигел де Сервантес. След “Нощно слънце" (2019), това е второ заглавие, което Юрий Дачев поставя в Драматичен театър "Гео Милев".

Премиерата на "Дон Кихот и Дон Санчо“, на 23 юли, в Летен театър  Стара Загора е последното представление на старозагорска сцена, за театрален сезон 2023/2024. Ролята на Дон Кихот е поверена на актьора Ивелин Керанов, дългогодишен директор на театъра. С този спектакъл Драматичен театър "Гео Милев" отбелязва 60 години от рожението на Ивелин Керанов и 40 години на сцената.

"Дон Кихот отдавна си е спечелил славата на любимия луд на човечеството. (Статистиката твърди, че след Библията, романът на Сервантес е най-четената книга). Дали обаче не е по-добре да се усъмним в лудостта му и повярваме в  осъзнатата му болка от ритници, самота, безпътица? Дон Кихот може и да иска да спаси света от злодеи, но не по-малко да изтръгне същия този свят от самодоволството му, от желанието на всяка цена да оцелява и се забавлява?

Кой може да ни свидетелства, че подобни мисли не са безпочвени? Никой друг освен Санчо, верният му спътник и единствен наследник. Страхуващият се от книгите симпатяга, който живее незавидно интересен живот, като в рицарски роман?  И който най-добре знае колко голяма е в живота ни мешавицата от добри намерения и отрезвяващи удари, от съкровени мечти и жал от сбъдването им, от любовни полети и изместили ги издевателства...

Нашият спектакъл се опитва да се движи из тази мешавица. Със симпатия, усмивка и недоверие към клишетата. През различни времена и моди. Мешавица, в която ще заплетеш крака и ще затънеш, ако нямаш кой да те дърпа и дава надежда. Ние имаме – Дон Кихот и Дон Санчо."- споделя режисьорът Юрий Дачев.

Сценографията и костюмите са дело на  Ханна Шварц, а музиката – на Евгени Господинов.

В представлението участват Ивелин Керанов, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Диана Найденова, Георги Ножделов, Цветомир Черкезов,  Георги Георгиев,  Жоро Райчев, Борче Манев, Мария Енева, Симона Жулиянова.