С премиера на операта "Мадам Бътерфлай“ на 4 август откриват осмото издание на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". На откритата сцена, сред естествения декор на Белоградчишките скали, във фестивалните дни меломаните ще се насладят да изпълненията на артистите, изпълнителите, музиканти и балет на Софийската опера и балет. По този повод част от творческия екип, реализиращ фестивала, воден от акд. Пламен Карталов, международните му партньори от Южна Корея-режисьорът Каб-гун Чунги, част от солистите, заедно  с кмета на Белоградчик  Борис Николов дадоха пресконференция днес в Пресклуба на БТА във Видин.

Акд.Карталов благодари на кмета на Белоградчик и на Общинския съвет, че преди години са повярвали в неговата идея и в прегръдките на Белоградчишките скали той и неговия екип са създали и провеждат за осми път този фестивал. Дали са нов живот на оперното изкуство на открито. Маестро  Карталов е категоричен, че с организирането на "Опера на върховете" се продължава вече утвърдената традиция и те постигат основната си цел-да съединят забележителностите на природата и историческите места с драматургията на оперното изкуство, което с музика, игра, пеене, с всички изразни средства, кара публиката по нов начин да се докосне чрез природата до класическата музика .

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов каза още, че оперния спектакъл "Мадам Бътерфлай" е създаден от Софийската опера и балет в партньорство с екип творци от Южна Корея – режисьор-Каб-гун Чунг, сценограф-Хьонджунг Ким, костюми- Джаехи Лий и оперната певица Лила Лий. Публиката на фестивала ще е сред първите, които ще видят резултата от  това сътрудничество. Той допълни, че спектакъла ще бъде представен и при гостуването на Софийската опера и балет през септември-октомври в Южна Корея.

Премиерният спектакъл на операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини ще се играе три поредни вечери-на 4, 5 и 6 август. Публиката  в първия фестивален ден ще види в образа на Чо-чо-сан Цветана Бандаловска, във втория спектакъл в образа ще се превъплати  корейското сопрано Лила Лий. Оперната прима Йорданка Дерилова, обяви акд.Карталов, в ролята на мадам Бътерфлай публиката ще види в представлението на 6 август. Световно известното сопрано Йорданка Дерилова гостува за първи път в Белоградчик и тя е впечатлена от красотата на града и от естествения декор, който създава прекрасна атмосфера. "Мадам Бътерфлай" е и един от спектаклите, с които певицата, отбелязва 30 години от дебюта си на оперната сцена.

Балетната програма на фестивала започва на 11-и август с "Кармина Бурана". Спектакълът, в който основната тема е за трудния преход от младостта към зрелостта, ще се играе и на 13-и август. На 12-и август, на откритата сцена сред Белоградчишките скали ще бъде представен и балетът "Дон Кихот". 

Сред уникалните Белоградчишки скали, един от 100 национални туристически обекти, фестивалът всяка година събра стотици любители на операта и балета от цял свят, каза  кметът на община Белоградчик Борис Николов. Той допълни, че в крепостта "Калето“ сцената и трибуната за фестивала, която е с капацитет близо 600 седящи места очаква публиката.