С 26 216 души е намаляло населението на област Смолян за 10 години. Това сочат предварителните данни от преброяването през 2021 г., съобщиха от отдел "Статистически изследвания“ – Смолян към Териториално статистическо бюро – Юг.

При преброяването през 2011 г. жителите на областта са били 121 752-ма, а сега те са 95 536. Отрицателният прираст е минус 21,5 %, а в региона живеят едва 1,5 % от българите в страната.

Сградите в област Смолян са 38 321, като 13 024 са в градовете, а 25 297 с в селата. Общият брой на жилищата в региона са 73 713, като 36 109 от тях са в градовете в областта, а 37 604 са в селата.

От 7 септември до 10 октомври 2021 г. се проведе 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в страната. Според разработената оценка, населението на страната към тази дата е 6 520 314 души. Преброени са 2 813 847 домакинства, или средно в едно домакинство живеят по 2.3 лица.

Процесът протече в безпрецедентна ситуация на разпространение на COVID-19 в света и продължаваща две години извънредна епидемична обстановка в страната. Това наложи промяна в критичния момент и периода за провеждане на преброяването, което респективно се отрази негативно на всички етапи от подготовката и организацията, както и на самото провеждане.

Изборът на критичен момент и период на преброяването беше значително ограничен от политическата обстановка в страната и провеждането на три избора за парламент и един за президент в една година. Тази ситуация, както и създалото се поради това недоверие на населението към институциите също оказаха негативно влияния върху цялостния процес на преброяването.

Оценката на броя на населението и жилищния фонд се разработва, за да се осигурят първи предварителни данни за броя на населението, разпределени по области и възраст, както и информация за жилищния фонд в страната.

Тя е направена въз основа на данните за броя на електронно преброените лица и жилища, оперативна информация от сумарните списъци на преброените обекти (сгради, жилища и население), попълнени от контрольорите, и оценка на очаквания брой преброени обекти за частично или напълно необходените участъци.

Предварителната оценка за броя на населението не трябва да се счита за окончателни данни от Преброяване 2021. В следващите месеци предстои въвеждане на информацията от хартиените преброителни карти, валидиране и коригиране на въведените данни въз основа на наличните в страната административни регистри и бази данни. Окончателните данни от Преброяване 2021 ще бъдат публикувани и предоставени на широката общественост през есента на 2022 година.

Оценката потвърждава задълбочаването на негативните демографски тенденции, съществуващи през последните 30 години в страната - намаляване и застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии на страната вследствие на отрицателния естествен прираст и миграционните процеси.