Официалните тържества в Пловдив в чест на 144-ата годишнина от Освобождението на България от Османско робство започнаха в катедралния храм на Пловдивската епархия "Успение Богородично“ с молебен за мир по повод войната в Украйна, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, съобщиха от СКСО.

От 12.00 ч се състоя военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Царя – Освободител Александър ΙΙ на хълма на Освободителите (Бунарджика). Строят на почетния караул от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили и "опълченците“ от комитет "Родолюбие“ беше приет от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев. На тържеството присъстваха стотици родолюбиви пловдивчани и гости на града изкачили хълма за поредна година в шествието наречено "Поход на свободата“.

На церемонията слово произнесе проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, която призова да заслужим свободата си "с всяка наша дума и действие, да я отстояваме и опазим по най-смисления начин – този, на който ни научиха героите ни“.

Тържествата в Пловдив продължиха с панахида за загиналите опълченци, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на Паметника на опълченците на Централните гробища в Пловдив. На паметника под съпровода на Военния духов оркестър на СКСО, почетен караул и венценосци от 110-ти логистичен полк поднесоха венци и цветя.

На поредицата мероприятия посветени на националния празник 3-ти март в Пловдив присъстваха кметът на община Пловдив Здравко Димитров, Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, областният управител Йордан Иванов, председателят на общинския съвет Александър Държиков, командири на военни формирования от гарнизон Пловдив, кметове на общини и райони, представители на патриотични организации и стотици пловдивчани и гости на града.

Кулминация на тържествата в Пловдив по случай националния празник беше тържествената проверка /заря/, която започна в 18.30 часа на площад "Централен". В нея взеха участие представителни роти от СКСО, 3-та авиационна база, 24-та авиационна база, 110-ти логистичен полк, 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили и дружина от комитет "Родолюбие“. Командващ тържествената проверка /заря/ бе и.д. командир на 86-та Група "Специални сили“ майор Владимир Григоров, а почетният строй на представителните формирования бе приет от командира на СКСО и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев.

Честванията на националния празник завършиха с празнични илюминации.