В месеца, в който отбелязваме 26 юни - Международен ден за борба срещу употребата и трафика на наркотици, Превантивно-информационен център по наркотични вещества организира поредица от събития. Това съобщи секретарят на центъра Мария Славчева.

Пред учениците от ППМГ "Васил Левски“, ЕГ "Иван Вазов", ПГИ "Карл Маркс“, Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство, ПГТТ "Христо Ботев“ и СУ –Мадан беше представен форум – театър "Наследени сенки“ от доброволците на центъра от Кърджали. След представлението се проведе дискусия с младите хора, които дадоха силно послание у подрастващите - да следват целите и мечтите си и без допълнителни стимуланти. През целия месец се провеждаха срещи с учениците от училищата, като обърнахме внимание за последствията при шофиране след употреба на психоактивни вещества. Всеки, който пожела, изпробва симулативните алкоочила и разбра, че алкохолът и наркотичните вещества оказват съществено влияние върху психическото и физическото състояние на човек .След нашите срещи, учениците научиха, че колкото повече знаят за наркотиците, затова откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече млади хора ще бъдат предпазени от тях, коментира още Славчева.

Датата 26 юни е приета от ООН през 1987г. и хора от целия свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията. Мотото за тази година е: "Доказателствата са ясни, инвестирайте в превенцията“.