С поредица от събития в Благоевград предстои да отбележим 111-годишнина от избухването на Балканската война и освобождението на Горна Джумая, предаде репортер на "Фокус".

Денят започна с панихида в памет на загиналите български герои, които пожертваха себе си в името на наша свобода.

Панихида служи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, в съслужение със свещеници от храм "Въведение Богородично" - Благоевград.В знак на почит ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на генерал Спас Георгиев и на паметните знаци в двора на черквата.   

В 10.00 часа на площад "Македония“ ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а веднага след това в 10.30 часа на площад "Мите Марков“ ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение "Майка България“.

Честванията ще продължат с тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград от 17.30 часа в зала "22 септември“.

С внушителен мултимедиен светлинен спектакъл "Градът на съвремието“, съчетан с пиромюзикъл и празничен концерт на ансамбъл "Пирин“, Благоевград ще бъде поставен финалния щрих в отбелязването на 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество.

По време на мултимедийното шоу ще бъдат презентирани 3D ефекти на инфраструктурни проекти, свързани с идентичността и облика на Благоевград. 

Зрелищният спектакъл под открито небе ще стартира в 20.30 часа на площад "Георги Измирлиев“. Преди това жителите и гостите на града ще могат да се насладят на тържествен концерт на ансамбъл "Пирин“ под надслов "…и за Свобода“, чийто начален час е 19.30 часа.