С обогатен дарителски фонд посреща професионалния си празник Държавният архив в Ямбол.

Професионалният празник на българските архивисти се отбелязва на 10 октомври от 1951 г. насам.

В момента усилията на служителите в Ямболския архив са насочени към дигитализацията на протоколите на общинските съвети преди 1944 година, уточни директорът на архива Светлана Бъчварова.

"На община Елхово, Болярово и Стралджа сме приключили с техните протоколи. С община Ямбол е малко по-сложно, защото там протоколните книги са много големи. Всичко, което се дигитализира се вижда през публичната версия на информационната система.

"Едно от последните направени дарения е от София Карастоянова, съпруга на писателя Христо Карастоянов, който ни напусна в началото на тази година.

"Кореспонденция, писма- вътре са писмата му с Радичков, много интересни са писмата му с президента Петър Стоянов, много снимки и всичко от неговата творческа дейност", разказа пред Радио 999 директорът на държавния архив в Ямбол.

По думите ѝ най-сериозното предизвикателство за Ямболския архив през изминалата година е било организирането съвместно с община Тунджа на фотодокументална изложба в Болград, посветена на народната певица Елена Янкова, която прекарва голяма част от живота си и е погребана там. Бъчварова открои също артистичното събитие с изложба "Ямболски истории: италиански щрихи", по повод 145 години от установяването на дипломатически отношения между България и Италия, в което наскоро Архивът участва, както и организираната фотодокументална изложба, която проследява историята на къщата и рода Брънекови.