С поредица от събития Велико Търново тържествено отбелязва Съединението на Княжество България с Източна Румелия, предаде кореспондент на “Фокус". Проявите започнаха днес с научен форум и откриване на изложба в музей “Възраждане и Учредително събрание", като двете събития събраха десетки родолюбци.

Навръх 6 септември програмата започва в 10:30 часа пред сградата на Общината с военен ритуал, празнично слово на кмета Даниел Панов и литературна композиция на ученици от ПМГ "Васил Друмев“. В 11:00 часа на паметника "Майка България“ ще бъдат поднесени венци и цветя, ще бъде отслужен благослов, а Професионален фолклорен ансамбъл "Искра“ ще изнесе концерт и ще поведе празничното хоро. Цветя ще бъдат положени и на паметника на генерал-майор Сава Муткуров.

В 20:00 часа на сцената на Летния театър е концертът "Вкусът на времето – 80 години Кирил Маричков“ на група "Фондацията“ и оркестъра на Държавна опера-Пловдив, който е и част от програмата на Летния фестивал "Сцена на вековете“.

В 20:30 часа в празничната петъчна вечер ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“.

На 7 септември /събота/ културният афиш продължава с мини-фестивала "Детство мое“, насочен специално към детската публика. Циркова работилница, арт-работилници, изработка на музикални инструменти от рециклирани материали, кът за рисуване, много игри и забавления са подготвени за малчуганите в различни възрасти.

Събитието ще се състои в парк "Асеневци“ – до Художествената галерия "Борис Денев“, от 10:00 до 12:30 часа.

В 19:00 часа в съботната вечер "Биг бенд Велико Търново“ кани на празничен концерт в парк "Марно поле“.

Два концерта ще има и в неделя – 8 септември, на сцената на "Арт лято“. В 19:00ч. започват изпълненията на Кристиян Менев, а в 20:00 часа е музикалното събитие "Малките извънземни“ на Миро Иванов трио. Входът е свободен.