С връчването на много награди и концерт на Духова музика "Заедно“ от Троян завърши тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал Фолклорен извор, предаде кореспондент на "Фокус“. Домакин на проявата за единадесети пореден път бе свищовското село Царевец.

На тържествената церемония председателят на журито - фолклористът Юлия Цанкова благодари на организаторите за възможността красотата на българския фолклор да достигне до хората в четирите фестивални дни. От своя страна председателят на Фестивала и кмет на Свищов Генчо Генчев изрази признателност към всички партньори и спомоществователи за подкрепата, като не пропусна да спомене заслугите на журито и кмета на село Царевец Марин Любенов, с които през годините съвместно реализират фолклорното събитие.

Заедно с големите награди на "Фолклорен извор“ и отличията в различните категории, тази година бяха присъдени още над 20 поощрителни награди, които зарадваха силно техните носители.

Наградата "Лауреат – за обработен фолклор“ в това издание на фестивала отиде при Школа за народни песни "Славейче“ – Сливен, с художествен ръководител Петя Григорова, а с "Лауреат за автентичен фолклор“ беше отличен Ансамбълът за автентичен фолклор при Народно читалище "Дочо Михайлов – 1906", от село Бабук, област Силистра.

Поради силната конкуренция и равнопоставеното представяне на индивидуалните участници, тази година наградата "Гласът на Фолклорен извор“ не беше присъдена.

Организаторите разкриха и, че вече са стартирали подготовката за следващата година и 12-ото издание на Фолклорен извор.