С надписи "Слава Русия“, "ЕС=на смърт“ и нацистки кръстове осъмна парк "Света гора“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. За "графитите“ алармира възмутен потребител на Фейсбук, който публикува снимки. Неизвестните са надраскали оградата на панорамната тераса, която гледа към старата столица и е много предпочитано място за разходки и отдих както от търновци, така и от туристи. На бетонната плоча пише още "България=Неутралитет“.

Вандализмът за пореден път възмути търновци и отново изкара на преден план разделението в обществото относно войната в Украйна. Не липсват и редовните призиви за монтиране на видеонаблюдение, както и обвинения към Община Велико Търново, че не пази собствеността си. Всъщност паркът има камери, както и жива охрана. Извършителите на подобни прояви, обаче, се откриват много трудно. Местните власти все още търсят тези, които преди около три години счупиха част от парковата мебел.

В същото време впечатление прави и това, че търновци се обединяват около тезата, че основния проблем не са самите надписи, те са много притеснителни, но по-страшно е, че постоянно има вандали, които поругават различни обществени пространства в града. Пример е случката от преди няколко месеца, когато двама вандали танцуваха ориенталски танци върху паметник "Майка България“. Преди това пък други все още неизвестни надраскаха новия пешеходен надлез над улица "Магистрална“.

Хората настояват Общината незабавно да почисти надписите, тъй като според тях те рушат реномето на града.

Луиза ТРАНЧЕВА