За поредна година Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян реализира проект към Министерство на културата за обновяване на библиотечния си фонд, съобщиха от библиотеката.

Проектът е с бюджет 12 499,68 лв. и е по програма "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2023". Финансовата подкрепа се предоставя за закупуване на книги, литературна, културна периодика и други информационни източници.

715 нови книги от различни отрасли на знанието са закупени по проекта и читателите на библиотеката вече имат достъп до тях. Справка за новите попълнения може да бъде направена от сайта на библиотеката в секция “За потребителите" - “Нови книги" http://213.91.128.75/abnb/ .

Съществена роля при подбора на книгите има читателското търсене и направен от библиотекарите анализ на нуждата от нови книжни и информационни попълнения за библиотечния фонд. Сред новополучените книги могат да бъдат открити заглавия, включени в класациите на български издателства за най-четени книги и актуални попълнения с художествена и отраслова литература.

Регионална библиотека "Николай Вранчев" е най-големият библиотечно-информационен център на територията на област Смолян, чиято мисия е предоставяне на максимално пълен достъп до различна по вид информация на възможно най-широк кръг потребители. С реализиране на настоящия проект се цели удовлетворяване на читателските потребности като се запазва и разширява социалната, културна и информационната значимост на библиотеката.