На 30.08.2023 г. между Министерството на Енергетиката и Община Чепеларе беше подписан договор за предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост за изпълнение на проект "Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление в селата Павелско, Хвойна, Забърдо, Богутево, Зорница, Лилеково, Малево, Острица, Орехово, Проглед, Студенец и к.к. Пампорово, на територията на община Чепеларе“. Това съобщиха от Общината.

Проектът се финансира по линия на Национален план за възстановяване и устойчивост, Компонент 4 "Нисковъглеродна икономика“, Инвестиция С4.13 "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“.

Стойността на проекта е 539 734,80 лв., от които 451 242,80 лв. е предоставеното финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и 88 492,00 лв. е предоставеното национално съфинансиране, представляващо невъзстановим ДДС.

Срокът за изпълнение на проекта е 21 месеца, но не по-късно от 31.03.2025 г.

Настоящият проект има за цел да повиши енергийната ефективност на системите за външно изкуствено осветление в селата Павелско, Хвойна, Забърдо, Богутево, Зорница, Лилеково, Малево, Острица, Орехово, Проглед, Студенец, както и обособена зона в к.к. Пампорово (път към хотел "Елина“, път към хотел "Финландия“ и път към ски писта) на територията на община Чепеларе чрез технологично обновление и модернизиране и да подобри условията на живот на местното население, гостите и туристите. Подцелите на проекта са намаление на количеството потребена електрическа енергия, намаление на емисиите на CO2, използване на потенциала за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, въвеждане на мониторинг на потреблението на електрическа енергия в системите за външно изкуствено осветление, повишаване качеството на живот на населението, гостите и туристите на община Чепеларе.

Предвижда се подмяна на осветителите в системите за външно изкуствено осветление с нови и добавяне на допълнителни ефективни LED осветители, подмяна и добавяне на нови стълбове за улично осветление на определени места, замяна на старите електрически захранващи табла (касети) с нови, които осигуряват централизирано автоматизирано управление и мониторинг на потреблението от системите за външно изкуствено осветление, изграждане на 2 бр. централизирани хибридни фотоволтаични станции, които да осъществяват електрозахранването на улични осветители.

След реализация на гореописаните мерки ще бъдат постигнати следните резултати:

1. Прогнозни парични спестявания 60 187.73 евро/година. /след преизчисляване към настоящия момент - 130 361.53 евро/година/.

2. Спестени емисии парникови газове 666.58 CO2 тона/година.

3. Прогнозни годишни енергийни спестявания 564.90 MWh/ година.

4. Дял на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници в общото потребление на електрическа енергия в реконструираната система/и след прилагане на ЕСМ 11.49 %.

Настоящият проект надгражда постигнатото до момента. В рамките на проект, финансиран от международен фонд "Козлодуй“, в гр. Чепеларе и част от к.к. Пампорово са подменени съществуващите улични осветителни уредби с нови енергоефективни светодиодни осветителни уредби. По проект, финансиран наполовина от Национален доверителен Екофонд, е изградено ново енергоспестяващо улично осветление по пътя към творчески дом "Пампорово – БНТ“ и хотел "Евридика“ в к.к. Пампорово. С реализирането на настоящия проект всички населени места в община Чепеларе ще разполагат с модерно енергоефективно улично осветление.