С 414 по-малко са учениците, записани в училищата на територията на Великотърновска област за учебната 2023/2024 година. През предходната година в школата са се обучавали общо 20 399 деца и младежи, уточняват за "Фокус“ от Регионалното управление на Образованието. Началникът на РУО инж. Розалия Личева уточни, че се наблюдават положителни тенденции към все по-малко отпадащи ученици, както и към повишаване броя на завърналите се от чужбина в по-малките населени места.

Всичко това стана ясно на среща, която свика областният управител Ивайло Здравков. В нея се включиха директорите на детски градини и училища от областта.

В региона работят общо 73 общински детски градини, частна градина, както и десетки подготвителни групи към училищата. Всички те, според институциите, са готови за новата учебна година.

През 2022-а са направени общо 948 скрининг тестове на деца от 3 до 3,6 годишна възраст, постъпващи в забавачките, като при 278 деца след това е била определена обща подкрепа, а при 18 – допълнителна. Беше подчертано, че скрининг тестовете са полезни, тъй като при тях рано се откриват евентуални дефицити, които в последствие и при работа с педагог, могат да бъдат преодолени. Инж. Личева препоръча на директорите в случай на нужда тестовете да се правят в присъствието на родители.

И през тази година във всички градини в областта ще има психолози. Специалистите се обединиха около мнението, че педагозите не бива да бързат да ангажират ресурсни учители за работа с хиперактивни, или не добре говорещи български език деца. Вместо това е добре да се работи за приобщаването на такива малчугани по-упорито.