С над 4 млн. лева модернизират свищовско училище предаде кореспондент на "Фокус". Средствата, които ще бъдат вложени в СУ "Димитър Благоев“ в крайдунавския град са осигурени чрез процедура "Модернизация на образователна среда“ към Националния план за възстановяване и устойчивост.

От местната администрация в крайдунавския град уточняват, че общата стойност на проекта е в размер на 4 294 356 лева. Идеята е да се осигури модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност в сградата на образователната институция.

Повишената енергийна ефективност на училището ще доведе до намаляване на разходите за енергоносители и по-ефективното им управление. Това от своя страна ще осигури допълнителен ресурс на училищната и общинска администрации чрез реализиране на икономии от енергийните и разходи, които да се насочат за подобряване качеството и нивото на образователния процес. Също така проектът ще задоволи потребности на групите в неравностойно положение и малцинствените групи.

По проекта е предвидено също оборудване и обзавеждане на кабинети, компютърна и периферна техника, както и оборудване и обзавеждане за физкултурен салон. Всички тези дейности са част от цялостната модернизация на учебното заведение, които пряко ще допринесат за подобряване качеството на образованието на учениците, осигурявайки сигурна, осъвременена и достъпна среда, съответстваща с европейските изисквания.

В СУ "Димитър Благоев“ учат 778 ученици и работят 85-а човека педагогически и 25-а непедагогически персонал.