Над 3000 осветителни тела са подменени по улиците на Смолян по проект "Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на гр. Смолян“. Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта, която се проведе в общината, предаде репортер на "Фокус“.

Бюджетът на проекта е малко над 870 хил. лв., а основната му цел е подобряване условията на живот на населението на Смолян чрез реконструкция и модернизиране на системата за външно изкуствено осветление на града, каза вр. и. д. кмет на Смолян, инж. Мариана Цекова. Тя допълни, че специфичните цели на проекта са намаляване потреблението на енергия, намаляване емисиите на въглероден диоксид и спестяване разходите за поддръжка на системата за външно изкуствено осветление, които вече се виждат. .  

"Факт е, че имаме готов проект и ефектът от него е на лице. Първоначално щяхме да подменим само електрическите крушки, но се преборихме, подписахме анекс към договора и сме подменили целите осветителни тела. Сега те са красиви, компактни и прекрасно светещи. Следващият анекс, който изстрадахме бе за удължаване на проекта до 1 декември т. г., както и другия - за допълнителни средства за СМР във връзка с инфлационните процеси“, поясни инж. Цекова.

Тя припомни, че заради скъпото електричество са наложили режим на тока в града и по селата. "Това, което в момента виждаме като сметки след подмяна на осветителните тела е много добро и спестяваме изключително много разходи, както и за поддържката за осветлението като цяло. Преди звеното за осветление бе заето денонощно с аварии по системата“, посочи инж. Цекова. Тя допълни, че старите натриеви лампи са били по над 150 вата, а новите сега са 20 или 40 вата и това изключително много намалява разходите на общината за ел. енергия.

Инж. Цекова уточни, че улиците се класифицират и по проекта не са допустими тези, които са първи клас, затова не са подменени осветителните тела по централния булевард в града. "С наши средства обаче подменяме на много места осветлението по републиканската пътна мрежа. На булеварда са подменени телата отдавна, не са като тези съвременните, но с всички енергийни спестявания за бъдеще общината ще може да си позволи да подмени изцяло осветителните села напълно и по улиците първи клас, както и по селата“, обясни инж. Цекова.

Стоян Ковачев – ръководител проект от страна на изпълнителя заяви, че са подменени 3044 осветителни тела в Смолян. "Ще трябва да се подменят още между 1500 и 2000 тела, но това са съжаление не е част от проекта. Гордост е, че успяхме да се включим в проекта и да променим тотално техническото решение – първо да има втора гаранция, защото когато се сменят само източниците на светлина гаранцията е две години, а като се сменят осветителните тела гаранцията е 5 години. Второто – начинът, по който се осветяват улиците вече става доста по-различен и истината е, че ефективността достига до 70 %. При нас доказаното спестяване осреднено е около 40 вата на всяка улична лампа, която сме сменили, независимо от нейната мощност“, обясни Ковачев. Той уточни, че системата да управление и мониторинг, с която се повишава ефективността на ремонтните групи и начина, по който се реагира на аварии, също е променена. Вече не е необходимо да се чака обаждане от гражданин, а авариите се виждат на компютъра, къде и кога са възникнали. Може да се прави и сметка затова, дали има нерегламентирани включвания и аварии. Преимуществата за града са огромни след реализацията на проекта за подмяна на уличното осветление, посочи Ковачев.

Той уточни, че програмата е имала изискване, осветеността в обратната страна – нагоре, а не към улицата да е 0 лукс. "Това се прави с цел подобряване на живота на животните в града. Не трябва да има осветеност навсякъде, а само на улиците и второ, светлинния шум или светлинното замърсяване, които досега е пречило е намалено много. Когато осветлението се подмени на 100 % в града, тогава това наистина ще отпадне като проблем. В момента биологичния режим на животните, които живеят в града е свързан с намаляване на светлинната замърсеност с около 60 %. При подмяна на всички лампи в града и когато, те започнат да светят само надолу ще има още по-добри резултати. Ковачев обясни и защо лампите светят в бяло. "Това също е изискване по проекта, с идеята, че този вид светлина е по-близка до дневната. Жълтата светлина е подходяща за в къщи и за отмора“, каза още Ковачев.