Ремонт на две читалища на територията на община Свищов предстои през 2024-а, предаде кореспондент на "Фокус". В последните работни дни на тази година местната администрация получи одобрение за проект "Устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за култура“. Изцяло обновени и модернизирани ще бъдат сградите на НЧ "Развитие-1891“ в село Козловец и НЧ "Съзнателност-1899“ в село Овча могила. Парите, които ще бъдат вложени в ремонтите, са в размер на 2 114 369,43 лева, от които 109 227,32 лева /5,16%/ -собствен финансов принос.

С тях ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност на сградите, ще бъдат подновени покривите им, ще бъде сменена дограмата, ще бъдат обновени и електропреносната мрежа, отоплителната и вентилационната инсталации. Планирано е още монтиране на фотоволтаични централи за собствени нужди на читалищата. Ще бъде осигурен и достъп за хората в неравностойно положение.

"В резултат от изпълнението на проекта се предвижда да бъде реализирана значителна икономия на енергия от обновяването на сградите. Ще бъде модернизирана материалната база, което ще допринесе за комфорта и качеството на работа, и до създаване на по-благоприятна среда за служителите и посетителите. След изпълнение на заложените дейности и мерки ще бъде повишена енергийната ефективност на сградите на читалищата, което ще ги направи по-приветливи. Това ще доведе до повишаване на културните изяви сред младите хора, увеличаване на посещаемостта на представленията и на броя на желаещите да се включат в формираните състави“, обясняват от Община Свищов.