С монтажа на 4 спирателни крана решават частично проблема с безводието в горнооряховското село Стрелец. Това съобщават за “Фокус" от Община Горна Оряховица, като уточняват, че съоръженията ще бъдат поставени на специално локализирани места по водоснабдителната система на село Стрелец.

“Това ще позволи да се преустановява водоподаването към частите в населеното място, в които къщите са необитаеми. По този начин значително ще се намалят загубите на вода. Това е незабавната мярка, която може да бъде предприета срещу честата липса на вода в чешмите на хората. За този проблем ни сигнализираха жители на селото.

С председателя на ОбС Огнян Стоянов веднага потърсихме съдействието на компетентната структура. Заедно с главния инженер на ВиК "Йовковци“ Илия Сирмов, който е и временно изпълняващ длъжността началник на горнооряховския клон на дружеството посетихме Стрелец. Там с нас беше и кметът на селото Николета Ганадолска. Убедихме се, че близкият язовир "Ченгине бунар“ на практика е празен, разговаряхме и с местни жители. Съоръжението е собственост на Сдружение за напояване "Воден свят-2“. По свидетелства на живущите в селото преди време, язовирът е бил източен от стопанина. От 2021 г. до днес нивото му така и не се е повишило", обяснява кметът на железничарската община Николай Рашков.

Водозахранването на Стрелец се осъществява чрез дренаж и шахтови кладенци в съседство на язовира. Водовземните съоръжения ca c намален дебит с големи сезонни неравномерности и не покриват нуждите на населението през летния период.

Ако в язовира има вода, това повдига и подпочвените води и оказва положително влияние върху дренажните съоръжения. По този начин водоснабдяването е нормално. От друга страна празният язовир, в съчетание със сушата води до тези нежелани последици.

“Хората разказаха, че проблемът с безводието е особено осезаем в по-високите части на селото. Вследствие на консултации с ВиК специалистите се обмисля и въвеждането на режим на водоподаване след 1 август. Целта е в активната част от денонощието вода да достига до всички домакинства, включително по високите части. Тепърва обаче предстои да се обсъди при какви цикли и за какъв период би се осъществявала подобна мярка", допълни Рашков.

Община Горна Оряховица ще потърси съдействие и от областния управител за организиране на работна среща, на която по-детайлно да се обсъди ситуацията и да се търсят дълготрайни решения.