С молебен за мир и благоденствие Бургас отбеляза Трети март, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Бургас. Честванията по повод Националния празник на България и 144 години от Освобождението започнаха с традиционното "Българовско шествие“, което събра десетки мотористи на Морска гара и което впоследствие премина през централните улици на Бургас, достигайки до град Българово. Преди началото му децата от Клуб по спорна акробатика "Нефтохимик - 2011“ бяха подготвили специална празнична програма за всички присъстващи.

Официалната церемония по отбелязване на Трети март започна пред сградата на Общината, където бяха построени представителни блокове от сухопътните, военновъздушните и военноморските сили. Там Бургаското духовенство отслужи молебен за мир, след което се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Честванията продължиха пред Руски паметник, където се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. На място беше отслужена заупокойна молитва, а с едноминутно мълчание и падане на колене десетките присъстващи почетоха паметта на загиналите за Освобождението на България.

"Българският дух и порив към свобода и вяра са направили така, че да постигнем дни на спокойствие и благодат. А в тези трудни времена в момента нашите молитви са отправени към братята ни славяни, воюващи на територията на Украйна – да спре тази кръвопролитна война, да приключат мъките, защото няма по-лошо от невинно загинали човешки животи. Нека Бог да пази България“, заяви кметът Димитър Николов.