С множество прояви Златоград ще отбележи Делювите празници тази година. В програмата има и събития посветени на 100 години от рождението на Станислав Сивриев и 90 години от рождението на Вели Чаушев.

На 14 и 15 септември във физкултурния салон на ОУ "Васил Левски“ гр. Златоград ще се проведе Международен баскетболен турнир за купа "Дельо Войвода“.

На 16 септември ще се чества 100 години от рождението на Станислав Сивриев, с откриване на улица на негово име в 17:30 часа в Стария град до "Берберницата“. Ще бъдат поднесени и венци пред барелефа на Станислав Сивриев, след което е предвидено литературно четене и връчване на национална литературна награда на негово име. Събитието е от 18:00 часа в "Сивриева къща“.

На 18 септември 2024 г. от 18:30 часа в ОНЧ "Просвета – 1908“ ще бъде представена театрална постановка "Тайната вечеря на Дякона Левски“ – по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев.

Програмата продължава на 19 септември от 16:00 часа в зала "Вели Чаушев“ в ОНЧ "Просвета – 1908“ със среща-дискусия, по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев "Ако утре светът стане по-добър, да знаете, че доброто е тръгнало от Златоград“.

На 20 септември от 19:00 часа на Мегдана в Етнографския комплекс ще бъде и награждаването на участниците от ученически художествен конкурс "Делю Войвода - Стражът на Родопите“ и прожекция на филма "Делю и вечносттта“.

На 21 септември от 11:00 часа в Етнографския комплекс по традиция ще има Възстановка "Един пазарен ден отпреди 100 години“. Празникът ще продължи с народно веселие с участието на Гайдарски състав "101 каба гайди“, Гайдарски състав "Дельо хайдутин“, Росица Пейчева, Володя Стоянов, Оркестър "Родопско настроение“, самодейни фолклорни певчески и танцови групи.