Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян се включва за поредна година в националната кампания "Маратон на четенето“. Това съобщиха от библиотеката. Програмата е наситена с различни събития, които се провеждат от 2 април – Международен ден на детската книга до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право.

На 1 април беше отбелязан Международния ден на детската книга, като членове на Клуб "Приятели на Детски отдел“ и библиотекари ще четат произведения от български и чуждестранни автори в детски градини. В същия ден бе открита и изложба "160 години от рождението на Антон Митов“.

На 6 април ще се проведе инициативата "Роботчето Finch гостува на …“, като по този начин институцията се включва в инициативата All Digital Week 2022.

В дните от 12 до 14 април ще се проведе великденска работилница "Весел Великден“.

На 15 април ще има Благотворителна мобилна изложба от великденски творения "За Дани“. Ще бъде открита и изложба "570 години от рождението на Леонардо Да Винчи“.

В дните от 15 до 21 април ще се проведе Маратон на четенето. В него са включени четена на класически текстове в превод т Николай Вранчев – патрон на регионалната библиотека, както и четене на "История славянобългарская“ от Паисий Хилендарски, по повод 260 г. от написването й.

От 18 до 21 април ще се проведе Седмица на детската книга и изкуства за деца. Щи има дни на отворените врати в Детски отдел с безплатна регистрация на нови читатели. Ще има и занимания с деца доброволци "Днес аз съм библиотекар“.

На 21 април от 14:00 часа в Детския отдел на библиотеката ще се състои среща с авторката Невена Делчева.

На 27 април ще бъде представена изложба "110 години Парашкев Хаджиев“.