Стотици великотърновци празнуваха Димитровден заедно днес. В града бе отслужена литургия, имаше литийно шествие и бе раздаден курбан за здраве, предаде кореспондент на "Фокус“. Повод за богатата програма, освен големия християнски празник, е 838 годишнината от възобновяването на българската държава, както и годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен. На 26 октомври повод да почерпят има и архитектите и строителите, тъй като отбелязваме и Деня на българските строители.

Честванията в старата столица започнаха още рано сутринта с литургия, в която се включиха десетки миряни. Богослужението бе отслужено в катедралата "Успение Богородично“. Веднага след него литийно шествие, водено от иконата на Свети Димитър, стигна до църквата – музей "Св. Димитър Солунски“.

Празничната програма продължи с литературно-музикалната композиция "Асеневци и възкръсналото царство на българите“ в изпълнение на Елена Велчева, Гергана Русанова и Наталия Здравкова – ученици от Старопрестолната професионална гимназия по икономика "Д-р Петър Аладжов“ с ръководител Натали Ненова. Търновци, както и всички хора, свързани с професионалния празник на строителя, бяха поздравени от изпълняващия длъжността кмет Снежана Данева – Иванова и от Венцислав Дончев – председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България. В честванията се включи и областният управител Ивайло Здравков.

Благодарствен молебен бе отслужен от свещеноиконом д-р Славчо Иванов. По традиция бе осветен курбан за здраве, а присъстващите търновци и гости на града имаха възможност да се насладят на изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра“.