В предпоследния ден от изложбата на Мартиан Табаков "Преди Музикалните Инструменти" ще се проведе концерт-закриване със специалното участие на музиканта Валери Пашов.

Спектакълът ще се проведе утре – 31 август, от 19 до 21 часа в ReBonkers, ул. "Барутен Погреб“ 4.

Музикалните скулптури на Мартиан Табаков не са типичните sound art творби, които си представяте. Изцяло аналогови, те разчитат на взаимодействие и интеракция. И не разкриват от само себе си нищо, без да бъдат помолени.

Докато звуковата скулптура предполага моделиране на звук, който се явява като главно изразно средство, музикалните обекти на Мартиан имат своя естетичeн език и послание, дори когато са тихи. Звукът и формата съжителстват в една плоскост, но в друга са съвсем отделни. Въпреки това, художникът "поощрява" зрителите да общуват и музицират на неговите обекти.

Не можем да ви пресъздадем как звучат музикалните скулптури. Но можем да отбележим, че Мартиан случайно открива "акустичните свойства на взаимодействието между метала и заваръчната си маска". Експериментът започва през 2013 г. и продължава и до днес.

Изложбата "Преди музикалните инструменти" успява да анимира статичните обекти, като че ли общуването с причудливите форми, разкрива пред публиката следваща сцена. И тези сцени могат да се менят непрестанно, колко зрителят пожелае. Не идвайте сами на тази изложба, ще бъде по-забавно в компания.

Това е един интердисциплинарен проект, досущ като своят автор, който борави умерено, и с художествената форма, и с музикалният експеримент. В ReBonkers, обичаме интердисциплинарните проекти, защото именно смяната на гледна точка, разкрива повече и повече.

Изложбата ще е на разположение до първи септември,  работно време 16:00- 20:00 часа.

За музикантите: Мартиан Табаков е художник от град София. Там учи скулптура в Националната Художествена Академия. Работи в сферите на изобразителното и сценичните изкуства.

Има пряк допир с музиката, участва в пост пънк формацията КАКЕ?. Работи и по самостоятелни музикални проекти. Свири на китара, контрабас и кавал.

През последните 20 години Валери Пашов учи, живее и работи в Германия. Свири с ансамбъл "Модерн" и оркестъра в Гьотинген. Отскоро преподава в Музикалното училище във Варна, откъдето е родом. На публиката на ReBonkers е познат като част от дуото Топла Млечна Царевица, което е гостувало няколко пъти на пространството през годините.