Днес честваме 116 години от провъзгласяването на Независимостта на България. На днешната дата през 1908 г. българската държава, с обявявянето на своята независимост, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

По повод празника, днес в храм "Успение Богородично" в Казанлък, бе отслужен тържествен водосвет за здраве и благоденствие, предаде репортер на "Фокус". Преди 116 години камбаната на храма "Успение богородично" оповестява на казанлъчани, че България е провъзгласена за независима. В днешния ден същият камбанен звън прозвуча, за да отбележи празника и, за да ни напомни за достойния път на България към независимостта ѝ.

На тържественото честване бе прочетен Манифестът за обявяване Независимостта на България. Рецитал на стихотворения и изпълнение на тематични песни успяха да развълнуват всички присъстващи.

Директорът на Исторически музей "Искра" Момчил Маринов разказа как е посрещната новината за Независима България в Казанлък преди 116 години.

Днес, отбелязвайки едно от най-значимите събития в съвременната ни история, си припомняме, че горда и независима България не бива да е завещан спомен от минали векове, а цел и дълг на съвременния българин.