С изпълнението на два инвестиционни проекта ще бъде подобрена образователната инфраструктура в Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна.

Единият проект е свързан с внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Спортното училище "Георги Стойков Раковски“ и ученическото общежитие на учебното заведенир. Целта е да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградата и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление. Проектът ще се изпълнява в партньорство с норвежка фирма със седалище в Осло, но с технологичен и оперативен център, разположен в София. Стойността на проектното предложение е 1 811 823.41 лв. с ДДС.

Другото проектно предложение е за проектиране и изграждане на нов физкултурен салон на територията на Основно училище "Хан Аспарух“. Дейността е в рамките на Годишната програма за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и спортни съоръжения в държавните и общинските училища на МОН. Стойност на проекта е 1 082 335,80 лв. с ДДС. Безвъзмездното финансиране по програмата е 860 000 лв. с вкл. ДДС, съфинансирането – 222 335,88 лв. с вкл. ДДС.

Жулиета НИКОЛОВА