Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян отбелязва 1-ви ноември - Деня на будителите с няколко инициативи, съобщиха за "Фокус“ от културната институция.

На 17 октомври от 14:00 часа в Детски отдел ще се проведе среща с ученици и презентация на тема "Народни будители. Родопският будител Рада Казалийска". На срещата ще бъде представена информация за живота, дейността и историческия принос на българските будители. Тези духовници, революционери и писатели, които са оказали решаваща роля за повдигане националното самосъзнание на българите и  включили се в движенията за църковна, политическа и национална независимост. Акцент в срещата ще бъде поставен върху живота и делото на първата  новобългарска учителка и поетеса Рада Казалийска от с. Райково.

На 22 октомври от 15:00 часа в Заемна за възрастни ще бъде открита изложба "225 г. от рождението на Петър Берон и 200 г. от издаването на "Рибен буквар". Изложбата е посветена на Петър Берон - създателят на първия български "Рибен буквар" и възрожденецът, който дава началото на модернизирането на българското образование от началото на 19 век. В експозицията наред с биографични данни за Петър Берон и книги, представящи енциклопедичната и научната му дейност, ще бъдат показани всички притежавани от РБ издания на "Рибен буквар". Изложбата ще направи ретроспекция на издаваните от 1945 г. до наши дни буквари. Изявата е ориентирана към ученическа аудитория и всеки, който прояви интерес по темата.   

На 29 октомври от 15:00 часа ще бъде открита изложбата "180 години учебно дело в с. Славейно. Славейновски будители". През месец октомври се навършват 180 години от началото на просветното дело в Славейно (старо наименование Карлуково). По този повод отдел "Краезнание" подготвя презентация и изложба от снимков и документален материал за  родоначалниците на учебното дело в Славейно и за безкористната служба "на ползу роду" и на други местни родопчани.          

На 30 октомври от 14:00 часа във филиала на библиотеката на Стария център в Смолян ще бъде открита изложбата "Родопски будители". На информационни табла ще бъдат представени със снимков и биографичен материал от фонда на библиотеката видни родопски будители – Стою  Шишков, Васил Дечев и др.

На 30 октомври от 17:30 часа в Читалнята на библиотеката ще бъде представянето на книгата на Мария Антонова "Гласове на сърцето", в която авторката събира разкази, есета, статии за отделни книги, пътеписи за градове и манастири у нас и в чужбина.

Мария Антонова е страстен изследовател на биографията на първата жена учителка в Родопите – Рада Казалийска и автор на книга за нея. Голяма част от материалите за написването й са почерпени от фонда на Регионална библиотека "Николай Вранчев" и Държавен архив – Смолян. В навечерието на Деня на будителите, при срещата си със смолянската публика Мария Антонова ще отдаде почит на видната родопчанка.