Хасково. С изложба в Хасково започва юбилейното издание на литературните дни "Южна пролет“. Това съобщиха от Община Хасково. Експозицията "Неповторима "Южна пролет“, добре дошла“! е признание на значимостта на единствения у нас конкурс за дебютна литература, за неговите създатели и вдъхновители, за хората, които вече 50 години живеят с емоцията на този литературен празник.

Юбилейната изложба "Неповторима "Южна пролет“, добре дошла“! е дело на библиотечните работници от РБ "Христо Смирненски“ и на историците от РИМ-Хасково. Уникалните експонати-като първата статуетка, връчвана на лауреатите на "Южна пролет“ или първият плакат на конкурса, са подредени във фоайето на Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей.

Началото на литературните дни е поставено през 1973 година, но в историята не е документирано чие е авторството на идеята и названието им. Първата година те нямат конкурсен характер.

Книгите на първите лауреати през 1974 година – белетристът Росен Босев с "Напред през росата“ и поетът Янислав Янков с "Всичко като всеки ден“ са представени в изложбата. Пълна е колекцията от издания и на следващите носители на бронзовия "Пегас“. За 50 години "Южна пролет“ свои дебютни книги са представили 1851 млади автори.

Посетителите могат да видят и текстовия оригинал на химна на "Южна пролет“, който за пръв път прозвучава през 1983 година. Негови автори са композиторът Александър Танев и поетът Иван Николов.

Официалното откриване на юбилейното 50-то издание на Литературните дни и Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет“ е тази вечер от 18 часа пред ДКТ "Иван Димов“.