Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който Сдружението на варненските художници представя в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ - Варна, своята годишна изложба. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

“Над 70 художници, членове на сдружението от всички поколения, се включват в експозицията със свои произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, приложното изкуство - споделя председателят на Сдружението Георги Кенаров. - Доайенът на варненската група - Маргарита Денева е най-дълголетният участник, а Натали Радева - най-младият. В годишната ни изложба ще видим уважавани автори като Пламен Аврамов, Цветана Векова, Цанко Цанков, Милен Маринов, Светлин Ненов, Красен Бербенков, Радко Мурзов, Марина и Николай Русеви. Младото поколение артисти е представено от автори като Илиян Пеев, Вероника Янкова, Мария Коритовска, Доника Йорданова, Миряна Пеловска, Венцислав Марков, Яна Любенова. За наша радост тази година Община Варна ще връчи и награда за млад автор на художник от 18 до 30-годишна възраст. Вярваме, че така нашите колеги от всички поколения ще бъдат приобщени към дейността на Сдружението и ще имат добро поле за изява."

Наградите на годишната изложба се присъждат от Дирекция “Култура и духовно развитие" на Община Варна. Журито е от утвърдени художници, в състав: Цветана Векова, Христо Христов и Антония Колева - Нитра.

Голямата награда е на името на Св. Лука, има още награда на журито, новата награда за млад автор и три поощрителни награди.

Последният носител на голямата награда "Свети Лука“, за 2023 г., е Цветана Векова. През годините носители на призове от изложбата са били проф. Пламен Братанов, Иван Иванов - Ивани, Деница Янева, Красен Бербенков, Боян Янев, Надежда Антова, Венцислав Марков, Иван Обретенов, Георги Кенаров и други.

Откриването на изложбата е на 18 октомври, петък, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 7 ноември 2024 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.