Иновативен образователен метод, насочен към деца и младежи от малцинствата се прилага във Варна. Цели чрез арт продукт да повиши информираността им относно темите, свързани с наркотици, психоактивни вещества, асоциално поведение, опазване на околната среда.

Това е един съвременен, модерен похват за решаване на казуси, свързани с нарушаването на общоприетия обществен ред. Насочен е към деца и младежи от малцинствени групи. Проектът носи любопитното наименование "Артист в Махалата". Дело е на сдружение "Наш Свят" и цели да достигне до 700 подрастващи от етническите малцинства в кварталите "Аспарухово", "Владиславово" и други махали във Варна, като им даде възможност да станат активни потребители на културни продукти и ги ангажира в процеса на създаване на театрален спектакъл, научи "Фокус"

За постигането на тази цел авторите на иновативния проект са разработили два спекакъла, отнасящи се до две възрастови групи. Първият е екологичното детско представление "ЕКО мечти" за учениците от 1 до 4 клас, а вторият - образователния спектакъл "#Фейк театър/Фалшив свят“ за младежките публики 5-12 клас, който е на тема превенция на психоактивни вещества, наркотици и антисоциално поведение. 

Проблемът е голям и не е само за Варна. Такъв съществува и в другите населени места в България. Екипът, изготвил проекта, стъпва и надгражда идеята за учене чрез изкуство. В спектакъла "ЕКО Мечти“ малките ученици ще имат възможност да научат, чрез театрално преживяване, лесно приложими начини за опазване на околната среда и чистота в махалите и града. Професионалните актьори ще включат и деца като участници в представлението за по-голямо интегриране на публиките в процеса на създаване на спектакъла.

Ангажирането на по-големите ученици чрез образователния спектакъл "#Фейк театър/Фалшив свят“ ще допринесе за развитие на публиките в крайните квартали на Варна. Много от участниците ще имат възможност за първи път да се срещнат да гледат творчески, образователен и социално ангажиращ продукт.

Двигател на проекта е д-р Ива Панева, артистичен директор на Театър "Наш Свят“, автор и режисьор. Тя е магистър "Детско-юношеска психология“ и е доктор "Образователен и терапевтичен куклен театър“ в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“.

Проектът е на сдружение "Наш свят“ и е финансиран по фонд "Култура" на Община Варна 2023.