Инвестиция в размер на близо 800 000 лева решава наболял проблем с осветлението в общината, съобщи кметът на Община Доспат инж. Елин Радев.

"С монтирането на новите осветителни тела ще намерим изход от ситуацията. Улиците във всички населени места на общината ще бъдат осветени през цялата нощ, ще икономисаме много средства, допълни още кметът на общината.

В момента се подменят осветителните тела на улиците в град Доспат, а след това ще подменим лампите в останалите населени места – с. Барутин, с. Змеица, с. Късак, с. Бръщен, с. Любча, с. Црънча и с. Чавдар“, посочи кметът.

Общината изпълнява дейностите на проект "Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктурна система за външно изкуствено осветление на Община Доспат“, които предвиждат да се монтират 1902 броя нови улични LED осветителни тела. От тях уличните осветители с мощност 14 W са 1170 броя, осветителите с мощност 20 W са 639 броя и уличните осветители с мощност 33 W са 86 броя. Също така ще бъдат монтирани седем соларни осветители с мощност 20 W.

Към настоящия момент в експлоатация бяха 798 осветителни тела, като тяхната мощност варира от 65 до 354 W. А една от целите на проекта е да се постигне икономия на електрическа енергия и да има улично осветление в населените места през цялата нощ.

Предвиждаме внедряване на система за управление на уличното осветление на община Доспат, която предвижда подмяна на 24 табла на улично осветление с инсталиран софтуер за управление. Тази система ще се базира на облачна технология SAAS. Чрез същата система ще се въведе непрекъснат мониторинг и анализ на електрическите параметри и оперативното състояние на уличното осветление. Дистанционно ще се конфигурират и настройват графици за управление на уличното осветление.

Също така ще е възможно измерването на електрическите параметри на захранващата мрежа чрез дистанционно наблюдение. Ще се следи за напрежението на тока, честотата, мощност, консумираната енергия.

С реализирането на проекта ще могат да се идентифицират повреди по предпазители, превключватели, опити за манипулации и нерегламентирано отваряне на таблата за улично осветление.

На база на събраната информация ще се откриват изгорели улични лампи, което ще доведе до бърза реакция и подмяната им.

Проектът е на обща стойност 799 911 лева, като е включено изработването на проект, упражняване на строителен надзор и последваща оценка на резултатите от изпълнение на мерките за енергийна ефективност, каза още инж. Елин Радев.