Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа ще бъде извършена в три села в община Брезово. Средствата са отпуснати по Програмата за развитие на селските райони след спечелване на пореден проект от общинска администрация. Безвъзмездната финансова помощ, която ще получи общината, е 2 933 560,39 млн. лева. С тях ще се извършат дейности за подмяна на ВиК тръбите в селата Свежен, Розовец и Пъдарско и възстановяване на асфалтовата настилка.

Срокът за изпълнение на одобрения проект е до 30 месеца, но не по-късно от 15 септември 2025 г. Изпълнението на инвестицията трябва да започне в срок до шест месеца от сключване на допълнително споразумение с Държавен фонд "Земеделие“.

Вчера кметът на община Брезово Христо Енков подписа договор с Министерство на енергетиката за реализацията на проект, финансиран безвъзмездно по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, процедура "Подкрепа на енергийно ефективни системи за улично осветление“.

Близо 30 % от първичната енергия в системите за външно изкуствено осветление се очаква да пести годишно община Брезово след подмяна на уличното осветление с енергийно ефективно. Средствата по Плана са 671 246 лева, а 109 925 лева ще бъде националното съфинансиране.

През следващите месеци ще бъдат подменени улични лампи и парково осветление в шест населени места в общината – Брезово, Зелениково, Бабек, Свежен, Тюркмен и Чоба. Основна цел е повишаване енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление.

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, но не по-късно от 31 март 2025 г. Очакваните положителни резултати са привеждане на системата за управление на външното изкуствено осветление в устойчиво състояние, намаляване на годишните разходи за електроенергия,за поддръжка и експлоатация, комфорт за участниците в движението и пешеходците. Предвижда се и намаляване на емисиите от парникови газове.