Общинският етап от Ученическите спортни игри за 2024/2025 г. стартира тази седмица с турнир по футбол на спортния комплекс на ФК "Ямбол-1915“ в к-с "Златен рог“. Той беше открит от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, който изрази задоволството си от желанието на учениците да спортуват и напомни, че спортът учи на дисциплина.

Игрите се провеждат съгласно Правилата за организиране и провеждане на Ученическите игри за ученици от V до XII клас и в съответствие с Националния спортен календар на МОН за учебната 2024/2025 г. Спортовете, заложени в програмата са седем: футбол 7, баскетбол, волейбол, лека атлетика, шахмат, бадминтон и тенис на маса. Децата са разделени в три възрастови групи: V-VII клас, VIII-X клас и XI-XII клас за момчета и момичета.

В турнира по футбол участват отбори от 18 училища. По програма полуфиналите в надпреварата ще са на 28 и 29 октомври, а финалите на 4 и 5 ноември.

През ноември се планира да се проведат и състезанията по волейбол.

Организаторите от Община Ямбол и Ученически спортен клуб "Ямбол“ са подготвили предметни награди за победителите - купи, медали, спортни пособия и грамоти. Награждаването ще се извърши в Младежки дом "Георги Братанов“, след приключването на общинските турнири на всички видове спорт. Всички училища победители по видовете спорт продължават за областните състезания през месец март 2025 г.

Планираните състезания в ученическите игри са част от изпълнение на ученическия спортен календар на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Община Ямбол за развитие и популяризиране на ученическия спорт, които да стимулират двигателната активност сред учениците, чрез предоставяне на възможност за организирана изява на децата.