С откриването на фотодокументална изложба във фоайето на РДТ "Николай Хайтов“, вчера бе отбелязана официално 110-годишнината на ДГС-Смолян, съобщиха от ЮЦДП - Смолян. Изложбата представя историята на горското стопанство, разказана през фотообектива и е подготвена съвместно с Държавен архив-Смолян. В нея са представени снимки и документи от различните години на съществуването на ДГС-Смолян, като заповедта за неговото създаване, част от ръководителите, първата издадена заповед, сградата, в която се е помещавало горското стопанство първоначално  и други.

Официални гости на проявата бяха заместник-министърът на МЗХ Георги Тошев, инж. Димитър Баталов – главен секретар на Изпълнителна агенция по горите, областният управител на област Смолян Захари Сираков, вр. и. д. кмет на Община Смолян инж. Мариана Цекова, директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов, Николина Чолакова - председател на УС на ЮЦДП, директори на държавни институции . Присъстваха още директори на горски и ловни стопанства в обхвата на ЮЦДП-Смолян, настоящи и бивши служители на ДГС-Смолян и др.

Историята на ДГС-Смолян бе представена от  директорът инж. Петко Марински. "Това е 110-годишна история, изпълнена със съдържание, с грижа за родопската гора и обогатяването на нейните ресурси, за запазване на професионалния ни дух и единството, с което трябва да се гордеем и днес. Тази неизчерпаема любов към гората се предава от местните лесовъди-ветерани към младото поколение. Нека този ден ни напомня и през следващото десетилетие колко е важно е да сме разумни, солидарни и човечни помежду си, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите, които срещаме по общия ни професионален път, в името на българското горско богатство“, каза инж. Марински. Той изказа благодарност на институциите, с които работи ДГС-Смолян, за добрата координация. Подчерта и подкрепата, която среща от ръководството на Южноцентрално държавно предприятие, в чийто териториален обхват е ДГС-Смолян. Инж. Марински благодари и на всички бивши и настоящи служители на ДГС-Смолян за професионализма им, допринесъл за утвърждаването на непреходните традиции в сектора, като им пожела здраве и благополучие.

Приветствие от името на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев поднесе заместник-министърът на МЗХ Георги Тошев. Той приветства лесовъдите като почерта, че в контекста на европейското членство на страната ни и екологичните, икономически и социални предизвикателства на 21 век, значимостта на задачите пред лесовъдската колегия е голяма. Един от приоритетите в работата на МЗХ е да управлява функционално горския сектор, с цел ефективно стопанисване на горите. Заместник-министърът изрази благодарност към поколенията лесовъди и горски работници от ДГС Смолян, които със своя труд са допринесли за опазването на един от изворите на живота-гората.

Приветствие от името на Изпълнителна агенция по горите отправи инж. Димитър Баталов-главен секретар на Изпълнителна агенция по горите. "Това са 11 десетилетия труд, в които ръководители и служители са градили и утвърждавали авторитета на стопанството, като отговорно и всеотдайно са изпълнявали целите и задачите за доброто управление и стопанисване на горските територии в Смолянски регион“, каза инж. Баталов и изказа благодарност към лесовъдската колегия за това, което е създадено и се създава, за усилията да бъде съхранено. По повод годишнината той удостои ДГС-Смолян с плакет на Изпълнителната агенция по горите.

Служителите на ДГС Смолян бяха поздравени от областния управител на Смолян Захари Сираков и от инж. Мариана Цекова, вр. и. д. кмет на Община Смолян. "Усърдието и желанието, което влагате в работата си, са показателни, че това за вас не е само професионален ангажимент, но и лична кауза! Пожелавам Ви много сили и воля, с които столетия напред да изпълнявате благородната си мисия“, каза областният управител.

В приветствието си до служителите на ДГС-Смолян, директорът на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян инж. Здравко Бакалов подчерта, че лесовъдите от Смолян са едни от най-добрите в България. "Постигнатото за тези години е плод на голяма отговорност, всеотдайност и ежедневни грижи от страна на работещите в горското стопанство. Убеден съм, че опазването, стопанисването и възобновяването на гората, е в сигурните ръце на съвременните лесовъди и горски служители. С техните  знания и опит ще успеем да съхраним  нашето най-голямо богатство-българската гора!“, каза инж.  Бакалов и  връчи на директора на ДГС-Смолян ключовете на нов високопроходим автомобил, за нуждите на държавното горско стопанство.

Инж. Сашка Иванова поздрави присъстващите от името на Съюза на лесовъдите в България по повод годишнината. " Вие имате привилегията да сте наследници на изтъкнати представители на лесовъдската колегия в региона, която вече е със 110-годишни традиции за високо качество горското и ловното стопанство, достигнали до най-висока степен на квалификация и отдали много сили, енергия и професионализъм, а някои от тях-и живота си за опазването и правилното стопанисване и ползване на горите на територията на ДГС Смолян“, се казва в поздравителния адрес от председателят на СЛБ проф. д-р Иван Палигоров.

Приветствие отправи и инж. Костадин Манджуков-председател на УС на СЛР-ЛРД "Сокол“-Смолян. "През последните години природата все повече ни поставя пред трудни изпитания, това вероятно ще продължи и занапред. Желаем ви изключителна сила в преодоляването на всички предстоящи трудности и мъдрост при вземане на професионалните решения. Ние, ловците от Ловно рибарско дружество "Сокол“-гр. Смолян, ще продължим да ви подкрепяме чрез старателно изпълнение на задълженията, залегнали в ловно устройствените проекти, непосредствено свързани с опазване и стопанисване на дивеча в българската гора“, каза в инж. Манджуков  и пожела на целия колектив здраве, лични и професионални успехи.

Поздравителни адреси по повод 110-годишнината на Държавно горско стопанство Смолян бяха получени още от РД "Гранична полиция“-Смолян, ДГС Смилян, Отдел "Държавен архив“-Смолян.

Като част от инициативите за отбелязване на годишнината,  през миналата седмица служители на ДГС-Смолян проведоха часове по горска педагогика с деца от детска градина "Слънце“ и ученици от Седмо СОУ "Отец Паисий“ - Смолян. Малчуганите се запознаха с професията на лесовъда и под формата на забавни игри получиха много знания за дървесните видове, за горските обитатели, научиха как трябва да опазваме видовото разнообразие в природата.

Изложбата "110 години ДГС Смолян“ ще може да бъде разгледана от смолянчани до 7 ноември.

Държавно горско стопанство Смолян е създадено на 29.10.1913год. и носи наименованието си от гр. Смолян, където е седалището на неговото административно управление. Общата площ на ДГС "Смолян“ е 28368.3 ха, от която 27220.9 ха дървопроизводителна и 1147.4 ха - недървопроизводителна. Собствеността върху горските територии принадлежи на държавата, общината, физически и юридически лица, като делът на държавната собственост е 59.8%. Горите в района на стопанството имат значение за икономиката на общината и областта, преди всичко като източник на строителна дървесина, целулоза, дърва за нуждите на промишлените предприятия, държавни и частни фирми и за местното население. Територията на ДГС-Смолян попада в границите на община Смолян.