С фестивал на приятелството закриха лятната занималня в Ценово. Това съобщиха от общината. Събитието в името на детската дружба се състоя днес.

Повече от два часа продължи Фестивалът на приятелството за децата от Ценово. Проявата беше като финал на лятната занималня, организирана от ОУ "Христо Ботев“. Фестивалът беше подкрепен от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и НЧ "Христо Ботев“. В заключителната проява участваха повече от 30 деца заедно с родителите си.

Лятната занималня продължи два месеца през лятната ваканция като за децата бяха подготвени различни занимания, опознавателни екскурзии, запознаване с историческите забележителности на родния край, изработване на сувенири от отпадъчни материали, подготвиха и дегустираха сладки и соленки. Изключително интересно и забавно преминаха занятията със служители на пожарната в Бяла и гасенето на "пламъци“. В местността "Горски кът“ в близост до Караманово момичетата и момчетата се докоснаха до истинска пушка, изпробваха точния си мерник със стрелба по мишена.

Участниците във фестивала бяха посрещнати в двора на училището. Снимки показваха преживяванията на децата по време на занималнята. На специален щанд бяха подредени предметите, изработени от сръчните детски ръце. Беше подготвен и кулинарен щанд с различни сладки и солени изкушения, подготвени от бъдещи мастър шефове.

Децата бяха развличани с различни спортни и забавни игри. Под ръководството на аниматора Николай Игнатов учениците се включиха в състезания по дърпане  на въже, надбягване, стрелба в кош с различни по големина топки. В част от игрите "на помощ“ бяха извикани и родителите. И малки, и големи с интерес наблюдаваха различни фокуси със сух лед. Изключително забавно премина разглеждането на колекцията на насекоми и буболечки, а най-голямо внимание беше отделено на скорпиона.

"Искрено се надявам, че летните дни ще оставят незабравим спомен във всеки един от вас. Вие не само творихте, разкрихте кулинарни таланти, ходихте на екскурзии и се докоснахте до миналото на родния край. Важно е, че станахте приятели и дано дружбата ви продължи през годините. Лятото неусетно премина и вече се задава новата учебна година. Нека за всички нас тя да е успешна и ползотворна“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.

Всички деца, участвали в лятната занималня, получиха сертификати и подаръци.