С един инцидент и осем акта за нарушения е започнал груповият лов на дива свиня и ловът не местен дребен дивеч в страната. Това обобщават от Изпълнителната агенция по горите. От там отчитат и, че във Великотърновско е имало фалстарт за двама авджии. Те са били отстранени от ловна дружинка още преди началото на ловния излет заради употреба на алкохол.

Служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите, съвместно с представители на държавните предприятия и полицаи са извършили масови проверки за спазване на ловното законодателство на територията на цялата страна.

Един ловец е бил прострелян и откаран в болница по време на лов в землището на Еленов дол, община Своге. Инцидентът е станал в деня на откриване на лова и към момента се води досъдебно производство. 

Най-често срещаните нарушения по време на извършените инспекции са свързани с ловуване с нередовни документи и ловуване в съседен ловен район.

Контролните органи са установили и нарушения, свързани с незаверен ловен билет, а четири лица от ловна дружинка в Русенско са санкционирани за ловуване в съседен ловен район.

Горските служители от регионалните структури в Стара Загора са глобили участник в лова без облекло с ярък сигнален цвят. През първия ден на лова, служители по горите са открили незаконно отстрелян елен – лопатар. Животното е намерено в района на ловна дружинка Розино.

Масираните проверки продължават. Строго ще се следи за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагане на Закона при провеждане на ловните излети.