С две премиери и турнета в четири български града започва новия творчески сезон екипът на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов" в старата столица, предаде кореспондент на “Фокус". До края на този месец артистите ще гостуват на сцени в Бургас, Пловдив, Радомир и Етрополе. Първите премиерни спектакли през есента ще са на операта "Сватбата на Фигаро“ на Моцарт и на пиесата "През октомври без теб“ на Константин Илиев.

Септемврийското турне на великотърновския театър стартира с мюзикъла "Криворазбраната цивилизация“, който беше представен в Бургас.

През тази седмица актьорите имат още едно представление в морския град - комедията “Не сме от тях" по разкази на Чудомир, която ще играят в Летния театър на 12 септември. Спектакълът е носител на наградата “Комедиен хит на сезона 2023“ на Фондация “Чудомир“. Тази година актрисата Стефка Златкова спечели приза за най-добра женска роля от Първия фестивал на комедийните спектакли “Чудото“ в Павел баня.

През септември великотърновският театър за първи път ще представи в турне своя нов спектакъл “Крадецът на праскови“. Героите от едноименната повест на Емилиян Станев оживяват на театралната сцена точно 60 години след създаването на обичания филм на Въло Радев. Новата смела интерпретация на произведението на бележития великотърновец прави режисьорът Бойко Илиев, който е автор и на драматизацията на текста. На 18 септември постановката ще бъде представена в Радомир, на следващия ден – в Етрополе, а на 25 септември – в зала "Борис Христов“ в Пловдив. На 25 септември екипът на МДТ ще зарадва и детската публика в града под тепетата със спектакъла “Пипи дългото чорапче“.

Първият премиерен спектакъл за новия творчески сезон е операта “Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. В новото оперно заглавие участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ “Константин Кисимов“, а диригент-постановчик е маестро Георги Патриков. Специално за репетициите във Велико Търново пристигнаха артисти от Китай, Сърбия, Русия, Северна Македония и различни оперни театри в България, които са избрани след кастинг.

Операта "Сватбата на Фигаро“ ще бъде представена пред публика на 3 октомври от 19:00 часа в голяма зала на МДТ. Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, над сценичния дизайн и костюмите работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга се е заела Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова, концертмайсторът Мария Павлова, корепетиторите Росица Тарапанова и Кристияна Абрашева. Помощник режисьор е Румяна Атанасова.

На 10 октомври от 19:00 часа в голяма зала на МДТ е премиерата на пиесата "През октомври без теб“ от Константин Илиев. Спектакълът е копродукция на великотърновския театър с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“. В него участват студенти от класа по актьорско майсторство на проф. Пламен Марков, а в ролята на бай Минко ще видим звездата на МДТ Иван Митев. Режисьор на пиесата е проф. Марков, художник е проф. Мира Каланова, а музиката е на Петя Диманова. Сценографията е дело на студенти от класа по сценография на проф. Каланова.