Днес тържествено бе открита новата учебна година в две основно обновени училища в община Мадан, които посрещнаха своите ученици с изцяло модернизирани сгради и нови образователни възможности.

Кметът на община Мадан инж. Фахри Молайсенов, заедно с директора на СУ "Отец Паисий“ Шинка Хаджиева, прерязаха лентата на обновения корпус към училището, в което учат децата от 1-ви до 4-ти клас, съобщиха от общината.

Сградата представлява допълнителен учебен корпус към най-голямото училище в общината, където учат близо 600 ученици. Той е построен през 1967-ма, като през годините досега са извършвани само частични поддържащи ремонти.

Дейностите, които бяха реализирани по обновяването на корпуса, включваха цялостно обновление на сградата, ремонт на покривната конструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на стара дървена дограма с нова РVС, топлоизолиране на външни фасади, обновяване на отоплителната инсталация, ремонт на учебните помещения и коридорите. Предвидено е изграждане на фотоволтаична инсталация, която която ще повиши комфорта в сградата, ще намали разходите за отопление, като ще ползва частично енергия, произведена от инсталацията.

Изградени са още рампа и асансьор за деца със специални образователни потребности.

Направена е и цялостна реорганизация на помещенията по всички етажи-изградени са зала за спортни занимания, съблекални, нови санитарни възли, техническо помещение; обособени са класни стаи, учителска стая, гардеробни за учениците, конферентна зала, ресурсни кабинети и архивни помещения; библиотека с читалня, игротека; кабинет за логопед, канцелария и хранилище; психологически кабинет; компютърни кабинети, етнографски кабинет.

Учебната година започна с ново начало и в ОУ "П. Р. Славейков“ – Средногорци.

По одобрен проект на общината бе извършено топлинно изолиране на стените, пода и покрива. Подмяна на дограмата със системи от PVC профили и стъклопакети. Промяна на отоплението с внедряване на инверторна термопомпена система въздух-вода. Термопомпената инсталация ще повиши комфорта в сградата. Промяна на отоплението с внедряване на инверторна термопомпена система, която също ще намали разходите за отопление на сградата.

Инвестицията в образованието е най-важната инвестиция, която можем да направим за бъдещето на нашите деца. Новите условия в тези училища ще позволят на учениците да учат и да се развиват в съвременна, безопасна и мотивираща среда, защото училището все пак е като втори дом за децата, място където да растат, да се развиват и изграждат своя път. Радвам се, че успяхме да им подсигурим съвременни условия“, заяви кметът.

Учениците бяха приветствани от своите учители, а първокласниците получиха специален подарък с послание от градоначалника инж. Молайсенов, като символ за тяхното новото начало.

Тържественото бе открита новата учебна година и в ПГ "Васил Димитров" и ОУ "Н. Й. Вапцаров".