С три инициативи Регионалният исторически музей "Стою Шишков“ в Смолян се включва в честванията за 112 години от Освобождението на Родопите и празника на община Смолян, 21 октомври.

Изложбата "Закъснялата свобода за Родопите“ се посвещава на честване 112 години от Освобождението на Родопите по време на Балканската война от 1912 г. и предшестващите я национално-освободителните борби в Средните Родопи в периода ХІХ – ХХ век. Изложбата съдържа веществени, документални и фотоматериали, оръжия от фонда на музея, сабята на Освободителя на Родопите, славния командир на 21 пехотен Средногорски полк полковник Владимир Серафимов, пушката на капитан Петко войвода, превърнал живота си в подвиг в името на Отечеството.

Изложбата "Родопчани по фронтовете на Първата световна война“ се посвещава на честване 110 години от началото на Първата световна война. Неусетили радостта от Освобождението през 1912 г., с незараснали още рани от двете Балкански войни, през 1915 г. родопчани отново са под бойните знамена. Изпратени по бойните полета те се сражават геройски и показват чудеса от храброст. Изложбата е разгъната във фотодокументална и предметна част – снимки, документи и карти, представящи модулите: "Войната, променила света“, "Военните фронтове“, "България във водовъртежа на войната“, "Несправедливият Ньойски договор“ и "Родопчани по фронтовете на войната“.

Изложбите могат да бъдат разгледани всеки ден в музея след 15 октомври т. г.

Ученическата надпревара "Проучи и намери в библиотеката и музея“ ще се продене на 17 октомври от 15.00 ч. в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ и Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. Надпреварата е отборна, с участници от средните училища на Смолян. Задачите са насочени към намиране на специфични обекти от фондовете на библиотеката и музея, свързани с освобождението на Родопите и празника на Община Смолян, както и решаването на загадки по темата.