С дарения на трима будни еленчани осветиха черковището в Костовската махала в Елена. Ритуалът финализира проектът за възраждане на петте черковища, които малкото балканско градче е имало в миналото, предаде кореспондент на "Фокус“. Родолюбивите инициатори на идеята са Йордан Димитров, Зафир Първанов и Панайот Панайотов.

Светите места са били пример за пример за духовност, морал и просветеност във възрожденска Елена.

"И ако в недалечното ни минало имаше отричане и изоставяне на църковните обреди и празници, то днес няма причина обществото да не уважава и почита своите свещени места. Нещо повече, това е поругаване на паметта на предците ни и отказ от духовните ни ценности. Черковищата са една от забележителностите на града. Дълги години на петте черковища миряните са правели курбани за здраве и берекет – Самуилец в Горната (Кисьовската) махала на 21 май в Деня на равноапостолите Константин и Елена; Черковището Колинката в Еловската махала – на Спасовден; Кръста (Еленин гроб) до Чучура – с на Кръстовден, а черковището на Попова лъка в Кметската махала и Кръста в Костовската махала на Свети дух. Слагали са големи казани с варива, а свещеник е освещавал храната, която се е раздавала на присъстващите. За съжаление след 9.IX.1944 г. тези ритуали са забранени, а надгробните плочи – унищожени. По случайност оцелява само черковището в Еловската махала“, разказва еленчанинът проф. Панайот Панайотов.

През 2014-а именно той и още няколко негови съмишленици поемат инициативата за възраждането на светите места. Така на 21 май 2016-а в Деня на светите равноапостоли Константин и Елена, със съдействието на сдруженията "Будна съвест“, "Единни за град Елена“, Община Елена и най-вече на Йордан Димитров е осветена дубликатна плоча на черковището Самуилец, а на 14 септември същата година е положен и осветен кръстът на Еленин гроб. 

На 18 юни 2022-а е осветено поредното възстановено черковище на Попова лъка в Кметската махала. Спомоществователи на това свято начинание са Никола Николов, Йордан Димитров и Панайот Панайотов.

На 24 юни 2024-а бе осветено и петото черковище в Костовската махала.

Така възрожденска Елена ще може да се гордее отново с пет черковища и три църкви и не е случайно, че в миналото китното балканско градче е наричано Българския Витлеем или малкия Атон на Балканите.