Факултативни учебни часове по "Изкуство“ има в търновското основно училище "Св. Патриарх Евримий“. Първият гост на петокласниците от "г“ клас за 2024-а бепе солистът на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ Цветелин Илчев, предаде кореспондент на "Фокус". Пред децата той представи особеностите на театралното изкуство и ги запозна с творческия процес, който съпътства подготовката на всеки спектакъл. Разказа им и за великотърновския театър, за своя път в изкуството и за предизвикателството на бъдеш на сцена.

Цветелин Илчев гостува в школото по покана на учителя по музика д-р Добрин Пелтеков, който е ръководител на факултативните учебни часове "Изкуство“, въведени по негова инициатива в училището от тази учебна година. По време на срещата учениците се интересуваха как се "изгражда“ един спектакъл, как се разпределят ролите между актьорите, какво правят, ако си забравят текста по време на представление. Младежите проявиха жив интерес към актьорската професия, питаха как се става артист и кои са най-големите трудности, които трябва да преодоляват на сцената.

"Идеята е освен в теоретичен план, те да опознават изкуствата и чрез интересни вдъхновяващи личности, които ги практикуват. Именно те могат да стимулират младите хора да следват пътя на мечтите си“, сподели д-р Пелтеков. Той допълни, че чрез часовете по изкуство петокласниците обогатяват своята обща култура. Те им помагат за преодоляване на агресията и в същото време възпитават в тях чувство за значимост и удовлетворение.

Учениците изпратиха Цветелин Илчев с аплодисменти, а той ги покани да гледат спектакъла "Ян Бибиян“ на великотърновския театър. Най-новото заглавие в афиша на МДТ е адаптация на знаменития детски роман на Елин Пелин. В постановката Илчев се превъплъщава в образа на дяволчето Фют.