С богата програма Смолян ще отбележи 112 години от Освобождението на Родопите и празника на общината, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.  

Проявите започват с традиционна изложба-базар "Родопски занаятчии“, която ще се проведе от 14 до 18 октомври в НЧ "Орфееви гори 1870“ – квартал Райково.

На 15 октомври в Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян ще бъдат открити изложбите "Закъснялата свобода на Родопите“ и "Родопчани по фронтовете на Първата световна война“, посветени на Освобождението и на 110 години от Първата световна война.

На 16 октомври от 18:00 ч в изложбена зала "Петър Стайков“ в Клуба на дейците на културата – Смолян ще бъде открита самостоятелна юбилейна изложба живопис на Росица Палийска.

На 17 октомври от 15.00 ч. в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ и Регионален исторически музей "Стою Шишков“ ще се проведе състезанието "Проучи и намери в библиотеката и музея". В него участниците /ученици от VIII или IX клас от осем средни училища в гр. Смолян/ ще трябва да открият осем специфични обекта - музейни експонати и библиотечни документи, намиращи се и в двете институции, свързани с Балканската война и Освобождението на Родопите.

На 17 октомври ще бъде и тържественото честване на празника на военно формирование 28330. Предвидени са ден на отворените врати пред сградата на Родопския драматичен театър. Ще има и благодарствен молебен, а от 12:30 часа щ бъде тържественото събрание и награждаване на военнослужещите. Празникът на 101-ви Алпийски полк продължава с музикална програма с "Ансамбъла на българската армия“ в театъра.

На 19 октомври ще се проведе Областното математическо състезание "Стоян Попратилов“, организирано от СБМ – секция Смолян, с подкрепата на РУО на МОН и ПУ "Паисий Хилендарски“ ФМИ.

В същия ден от 16.00 часа на площад "България“ на Новия център в града щ има празничен концерт 20 години Клуб "Хоро“.

На 20 октомври от 10.30 ч. започва поход, посветен на празника на Смолян, а тръгването е от кръстовището на ул. "Станевска“ и ул. "Дунав“ /Карлък/.

На 21 октомври е кулминацията на тържествата по повод 112 години от Освобождението. От 15.00 ч. на връх Средногорец ще бъде отслужена панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника–костница. От 17.30 ч на Новия център ще бъдат поднесени венци и цветя и пред Паметника на Полк. Владимир Серафимов. От 19.30 ч. на бул. "България“ отново на Новия център ще бъде и тържествена проверка-заря, посветена на 112 години от Освобождението на Родопите.

На 23 октомври от 18.30 ч. в РДТ "Николай Хайтов“ – Смолян ще има концерт на Валди Тотев, с подгряваща група "Гимназистите“.

На 24 октомври от 15.30 ч. в Сесийна зала в Община Смолян ще бъде награждаването на победителите в математическото състезание "Стоян Попратилов“.

На 30 октомври от 19.00 ч. РДТ "Николай Хайтов“ – Смолян ще може да се гледа "Паисий“ – фолклорен спектакъл на ансамбъл "Българе“.