С богата програма, Смолян ще отбележи 111 години от Освобождението на Родопите и празника на общината, предаде репортер на "Фокус“.

Събитията започват на 13 октомври /петък/, когато в Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита изложбата "Закъснялата свобода на Родопите“.

На 14 октомври /събота/ 2023 година от 10.00 ч. в СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян ще се проведе Областно математическо състезание "Стоян Попратилов“, посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и Празник на Община Смолян. То се организира от СМБ – Смолян, ПУ "Паисий Хилендарски“ - ФМИ, РУО – Смолян.

На 18 октомври /сряда/ 2023 г. от 15.30 ч., РИМ "Стою Шишков“ – Смолян организира състезанието "Игри на родолюбието“ на Стария център в града. От 16.00 ч. в Община Смолян – Сесийна зала ще бъде награждаването на участниците в Областно математическо състезание "Стоян Попратилов“. От 18.00 ч. в Клуба на дейците на културата – Смолян ще има творческа вечер, посветена на Елена Алекова, д-р на филологическите науки, поетеса, и литературен критик, като събитието се организира от Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян, Клуб на дейците на културата – Смолян.

На 19 октомври /четвъртък/ от 15.30 ч. в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян ще бъде открита изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на доц. Христо Гиневски, историк, краевед, читалищен деятел. От 17.30 ч. в Държавен архив – Смолян ще бъде открита изложба на Държавна агенция "Архиви“, "Велики дни – сломени дни. Балканските войни (1912-1913 г.)“.

На 20 октомври /петък/ от 11.00 ч. във Военен клуб – Смолян се организира честване на Празника на 101 Алпийски полк с благодарствен молебен, тържествено събрание и награждаване на военнослужещи, прожекция на филм "Родопи 23“ и Музикална програма. Ще бъде представена и изложбата "21-ви Пехотен Средногорски полк – мярка за величие“ на РИМ "Стою Шишков“ – Смолян. От 18.00 ч. в РИМ "Стою Шишков“ – Смолян е събитието "Петко льо, Капитанине“  - представяне на постоянния показ на пушката на Капитан Петко войвода. След това от 18.30 ч. в пространството между музея, библиотеката и галерията ще бъде представен спектакъла на Фолклорен ансамбъл "Родопа“, "Невястата“, като входът е свободен.

На 21 октомври /събота/ от 10.00 ч. на паркинга пред Хотел "Смолян“ ще се проведе първото ретро изложение и парад на Авто-мото ретро клуб "Смолян“.

В същия ден е и кулминацията на отбелязването на 111 години от Освобождението на Родопите. От 15.00 ч. на Връх Средногорец ще бъде отслужена панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника–костница. От 17.30 ч. на Новия център в Смолян ще се поднесат венци и цветя пред Паметника на Полк. Владимир Серафимов. От 19.30 ч. на бул. "България“ на Новия център ще се проведе и тържествената проверка – заря, посветена на 111 години от Освобождението на Родопите.