Близо 9,5 млн.лв. ще бъдат вложени в мерки за повишаване на енергийната ефективност във Видин, предаде репортер на "Фокус“. Одобрени са проектите за саниране на седем многофамилни жилищни сгради във Видин. Средствата за санирането им ще са по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз, съобщават от община Видин. Списъкът на одобрените сгради е публикуван на сайта на Министерството на регионалното  развитие и благоустройството (МРРБ).

В резервния списък за саниране, в цялата област Видин, фигурират общо 42 сгради. От тях 28 са в община Видин, девет - в община Белоградчик, една - в община Кула, по две в общините Димово и Чупрене. Проектите за саниране са представени в МРРБ  и са преминали оценяването успешно, но поради недостиг на финансиране на първия етап, са в резервния списък на регионалното министерство.

Подписването на договорите на общините със собствениците на одобрените сгради за саниране, за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, може да започне още през януари т.г., уточняват на сайта си от МРРБ.

Собствениците на сградите, които са включени в резервния списък от първия етап на процедурата, могат да кандидатстват за финансиране от втория етап. Одобрените сгради за участие в този етап ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ, допълват от МРРБ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие, чрез собствен финансов ресурс, в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта. Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации.

756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини в страната са одобрените за саниране със средства по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I", на Националния план за възстановяване и устойчивост, финансиран от Европейския съюз, уточняват от МРРБ.