883 511,15 лева получава за завършване на допълнителното водоснабдяване на село Върбовка Община Павликени, предаде кореспондент на "Фокус“. Допълнителното споразумение за нужните средства беше подписано от и.д. кмета инж. Анастасия Вачева в МРРБ.

С парите ще бъде решен многогодишният проблем с осигуряването на питейна вода в селото, уточняват от местната администрация.

Върбовка е селото с най-голям брой жители в община Павликени. От 2020 година в селото е въведен воден режим поради намаляване дебита на водоизточниците. Липсата на вода поражда редица затруднения на живеещите.

Изпълнението на проекта стартира през далечната 1994 година. Поради липса на достатъчно финансови средства обектът се изпълнява на етапи. Последните строителни дейности са извършвани през 2008-а. Оттогава до 2022 година Община Павликени търси възможности за финансиране.

"Фокус“ припомня, че през миналата година с решение на Министерски съвет за одобряване на Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отпуснати 50% от необходимите средства за изпълнение на обекта. С настоящото допълнително споразумение са осигурени и оставащите 50% от цялата стройност на обекта.

Очаква се строителните работи да приключат и обектът да бъде въведен в експлоатация преди края на годината.

В момента Върбовка ползва вода от източника на съседното село Димча. След пускането на новия водопровод, ще бъде решен проблемът с водоснабдяването и на Димча.