Споразумение за финансиране на проект за реконструкция на основна улица в Павликени подписа с Министерство на регионалното развитие и благоустройство кметът на общината инж. Емануил Манолов. Ремонтът ще е по улица “Трети март", като са предвидени средства и за изграждането на тротоари по улица “Св. св. Кирил и Методий", предаде кореспондент на “Фокус". Всичко ще струва 678 868 лева с ДДС.

Парите ще бъдат вложени в изграждане, основен ремонт, реконструкция на улична мрежа и тротоари, както и на съоръженията и принадлежностите към тях. Финансирането е по Инвестиционната програма за общински проекти, която с решение на Народното събрание е вписана в закона за държавния бюджет.

Участъкът от ул. “Трети март" е много натоварен, тъй като началото му е от кръстовището на ул. “Трети март" с ул. “Атанас Хаджиславчев", а края е до ЖП гара Павликени. Асфалтовата настилка по уличното платно в разглежданият участък е изпълнена преди повече от 20 години и е в тежко експлоатационно състояние. Износващият пласт е напукан, с множество недопустими деформации и разрушения.

Наблюдават се разрушения в асфалтовото покритие и на някои места се открива трошенокаменната основа, върху която са положени асфалтовите пластове. Тротоарните настилки са от бетонови плочи и са в много лошо експлоатационно състояние. Организацията на движението по улиците е с влошена безопасност поради лошото състояние на уличните настилки и тротоарите. Липсва хоризонтална маркировка, а наличната вертикалната сигнализация е недостатъчна и се нуждае от обновяване. На някои от знаците светлоотразителното покритие е избледняло и те са неразбираеми.

С изпълнението на настоящият проект ще се подобрят условията и безопасността на движение на МПС и пешеходци. Ще бъде осъвременен проектния участък от ул. “Трети март", което ще подобри качеството на живот в района и условията за развитие на бизнеса в града и общината.