С близо 463 хиляди лева модернизират 33 училища и един Център за специална образователна подкрепа във Великотърновска област. Парите са отпуснати от Министерство на образованието и науката чрез националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, предаде кореспондент на "Фокус“. Точната сума е в размер 462 781 лева и ще бъде вложена в "Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.

Девет са образователните институции на територията на Велико Търново, в които ще бъдат вложени общо 127 568 лева. Най-много получава ПМГ "Васил Друмев“ - 19 608 лева.

Две са финансираните училища в Горна Оряховица, а в Свищов са цели седем, като заделената сума е 111 047 лева.

Пари ще има и за основното училище в село Ресен, както и за училищата в Килифарево, Долна Оряховица, село Върбица, село Драганово.

Модернизация предстои още в НУ "Иларион Макариополски“ в Елена, в школото в еленското село Константин, в Златарица, Лясковец, село Джулюница, Павликени, село Петко Каравелово, село Морава, Стражица и Сухиндол.

"Фокус“ припомня, че Националната програма продължава реализираните от 2007 година насам различни програми и модули, насочени към обогатяване и подобряване дейностите в системата на училищното образование. С цел създаване на оптимални и привлекателни учебно-възпитателни условия, достъпна архитектурна среда, цялостна организация по охраната на сградите и на възможности за прилагане и развиване компетентностите на децата и учениците отделните елементи на програмата намират своето продължение.

Луиза Транчева