Безвъзмездно саниране предстои да бъде направено на още 19 блока в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. В края на 2023-а Общината бе одобрена за реализацията на проект на стойност 29 305 881, 64 лева за внедряване на мерки за енергийна ефективност. Парите ще бъдат отпуснати по Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз.

По информация на МРРБ общо 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране. Дейностите ще струват общо 1 128 694 945,76 лева.

Получените проектни предложения са над 3000, като стойността им е близо 4 милиона лева.

Очаква се подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, да стартира до края на този месец. След това и Общините ще сключат договори с живущите в одобрените блокове.

От местната администрация в Свищов припомнят, че основната цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление минимум "В“, намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове; стимулиране на минимум 30% спестяване на първична енергия за обновените жилищни сгради, намаляване на енергийната бедност, чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.